Luciana's blog

Luciana's blog

joi, 1 decembrie 2011

Clatite



Ingrediente:
2-3 oua, 1 L lapte, aproximativ 300 g faina, 50 ml ulei, 15 ml esenta de rom, 2-3 plicuri de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie ( facultativ), 1 varf de cutit de sare.
Preparare:
Puneti intr-un bol ouale, sarea, 100 ml lapte, esenta de rom, zaharul vanilat, coaja de lamaie si bateti bine cu telul pentru omogenizare, apoi adaugati cate putin din compozitia de faina si amestecati energic ca sa nu apara cocoloase. Turnati si restul de lapte cate putin, amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia. Amestecul obtinut trebuie sa fie ca o smantana mai fluida. Astfel, daca obtineti o compozitie mai groasa o puteti subtia cu putin lapte. Invers, daca ati obtinut o compozitie prea fluida mai puteti adauga faina.
Nu adaugati zahar in compozitie deoarece se caramelizeaza repede si clatitele se vor lipi de tigaie.
Clatitele se vor coace intr-o tigaie teflonata, nu foarte inalta ca sa o putem manevra cu usurinta pe parcursul coacerii.
Asezati tigaia goala pe ochiul de aragaz, timp de 3-4 minute, la foc mediu. Puneti la indemana, intr-o cana, 2-4 linguri de ulei, in care tineti si o pensula. Ridicati tigaia de pe foc, ungeti-o repede cu putin ulei pe toata suprafata interioara si o reasezati cateva secunde pe foc.
Luati cu polonicul din compozitie si turnati in tigaia ridicata d epe foc, acoperind in strat subtire fundul tigaii, prin miscari d erotire circulara, inclinand-o, ca sa se repartizeze si sa curga compozitia pe toata suprafata ei.
Asezati tigaia pe foc pana ce compozitia se incheaga si se rumeneste pe margini.
Treceti cu o lopataica de lemn sau silicon de jur-imprejurul clatitei, desprinzand-o de tigaie. Intoarceti clatita pe partea cealalata.
Pastrati clatitele coapte acoperite, intr-o cratita potrivita ca marime, asezata deasupra unui alt vas in care este apa fierbinte.
Pentru umplutura puteti folosi diverse combinatii. Mie cel mai mult imi plac clatitele cu nutella/finetti, nuca si banana sau nutella/ finetti si zmeura :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu