Luciana's blog

Luciana's blog

marți, 6 decembrie 2011

Turta dulce







Azi, de Sf. Nicolae, am organizat in cadrul firmei un targ de iarna cu produse homemade. Banii stransi in urma acestei initiative se vor dona catre o casa de copii. Eu am participat la targ cu turta dulce, alti colegi au pregatit diverse decoratiuni de iarna sau prajituri de casa. Atmosfera a fost minunata, ne-am distrat, am lucrat in echipa si cel mai important lucru: am vandut multe, multe produse :)

Iata retetat mea de turta dulce, pe care am luat-o de pe acest site http://povesticulinare.blogspot.com/2010/12/turta-dulce.html

Ingrediente: 175 g unt sau margarina, 250 g miere, 250 g zahar, 1 lingurita bicarbonat, 600-700 g faina, 1 lingura cacao, 1 lingura scortisoara, 1 ou
Pentru decor: ciocolata, glazura royal icing ( albus de ou, 200 g zahar pudra, zeama de lamaie), diverse ornamente pentru prajituri
Hartie de copt

Preparare:
Se topeste untul si se amesteca impreuna cu mierea si zaharul.Cand nu se mai simte zaharul, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Separat se amesteca ingredientele: faina, cacao, bicarbonat, scortisoara. Se combina cele doua amestecuri si se adauga si oul.Se acopera cu folie si se lasa la rece 12 ore ( eu am tinut doar 3 ore).In reteta de pe site, cantitatea de faina este de 500 g, insa am observat ca pentru aceasta cantitate aluatul iese prea moale si nu se poate intinde cu sucitorul, asa ca eu am mai adaugat aproximativ 200 g faina. Trebuie sa adaugati faina cat sa se poata manevra cu usurinta. Tapetam tavile cu hartie de copt si incingem cuptorul la 200 grade C.
Pe masa de lucru punem faina, ca sa putem intinde aluatul si sa nu se lipeasca. Intindem cu sucitorul o foaie de aprox 1 cm si taiem cu formele date prin faina.
Se aseaza in tavi la distanta de 1-2 cm si se coc 10-15 minute, pana se rumenesc ( atentie ca se ard repede!).

Pentru glazura puteti sa folositi icing simplu sau icing royal. Pentru icing simplu: turnati zaharul pudra intr-un castron, adaugati zeama de lamaie, esenta de vanilie si cu ajutorul unui tel integrati apa, amestecand, pana obtineti o compozitie cremoasa dar maleabila.
 Daca doriti royal icing: bateti un albus de ou spuma, adaugati 50 de g zahar pudra. Completati cu zahar pudra (pana la 200 g zahar pudra) si zeama de lamaie. Bateti compozitia in mixer pana se incheaga bine si devine lucioasa.
Le ornati dupa imaginatie. Eu am folosit si ciocolata topita pe baie de abur.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Prajitura Snickers







Pentru cei care iubesc ciocolata si nuca, prajitura Snickers este combinatia ideala. Reteta o am de pe blogul Laurei Sava http://savalaura.blogspot.com/2008/02/prajitura-snickers-by-pocahontas.html
Ingrediente foi:
8 albusuri, 300 g zahar ( 17-18 linguri), 400 g nuca macinata, 4 linguri faina, 3 linguri cacao, jumatate plic de praf de copt
Ingrediente crema:
8 galbenusuri, 1 ou intreg, 3 linguri cu cacao, 250 g zahar, 4 linguri cu lapte ( caldut), 250 g unt, 100 g ciocolata cu lapte
Mod de preparare foi:
Albusurile se bat cu 300 g zahar. Se adauga faina amestecata cu praf de copt, cacaua si nuca pisata. Se amesteca totul si se imparte compozitia in 3 boluri. Fiecare foaie se coace timp de 15 minute la 170 grade C.
Preparare crema:
Punem intr-o craticioara galbenusurile, oul intreg, cacaua, zaharul si laptele. Se pun toate la bain-marie ( pe abur) si se amesteca timp de 20 de minute.
Se adauga apoi ciocolata rupta in bucatele si se tine pe foc pana se topeste. Se lasa crema deoparte si cand este calduta punem untul frecat. Se lasa crema la frigider pana se mai incheaga (3-4 ore).
Se imparte crema in 3 si se aseaza peste foile pregatite inainte, astfel: o foaie, crema, iar foaie...
Se lasa la frigider pana a doua zi, dupa care o portionam.
Eu am adaugat deasupra ciocolata rasa si nuca pisata.

Sarailie



Sarailia este de fapt...o baclava, difera doar felul in care aranjam foile, dar gustul este acelasi. N-as putea spune care este originea acestui desert deoarece exista "dispute" intre turci si greci. Il gasim la fel de bun si in Turcia si in Grecia, asa ca sa nu ne mai batem capul cu originea lui si sa trecem la treaba :)
Ingrediente:
2 pachete foi Morarita, 2 pachete unt 60% sau 2 pachete margarina ( pentru varianta de post), aprox. 400 g nuca, 1,5 kg zahar, 3 cani cu apa, coaja rasa de lamaie, portocala, un bat lung si subtire pentru rulat.
Preparare:
Se separa foile bune de cele rupte si se aseaza o foaie buna pe masa. Se stropeste cu unt topit (in zig-zag). Se aseaza a doua foaie( poate sa fie si rupta), se stropeste cu unt. Se aseaza o mana de nuca (data prin masina de tocat nuci), cat sa acopere foaia. Se aduc marginile spre interior, cca 2 cm si se ruleaza pe lungime cu ajutorul unui bat (asa cum vedeti in poza de mai sus).
Se aseaza in tava (unsa cu unt in prealabil). Dupe ce se aseaza toate, se stropesc cu unt topit.
Se dau la cuptor pana devin aurii. Spre sfarsitul coacerii se intorc pe partea cealalata.
Intre timp pregatim siropul: 1,5 kg zahar, 3 cani cu apa, coaza rasa de lamaie - se pun la fiert pana se leaga ( nu foarte legat).
Dupa ce se coc, se taie fiecare in 4 bucati. Se toarna siropul fierbinte. Trebuie foarte mult sirop, cat sa pluteasca bucatile in sirop.

vineri, 2 decembrie 2011

Chiftelute din carne

Ingrediente:
1 kg carne tocata (amestec porc +vita), 2 oua, 1 ceapa, 1 capatana de usturoi, 1 legatura de patrunjel verde, 1 legatura de marar, miezul de la 3 felii de paine, sare si piper dupa gust.

Preparare:
Ceapa se da pe razatoarea mica. Usturoiul se piseaza marunt. Patrunjelul si mararul se toaca marunt. Miezul de paine se inmoaie in apa, se stoarce si se toaca marunt cu un cutit.
Intr-un castron se pun carnea, ouale, ceapa, usturoiul, verdeata, miezul de paine, sarea si piperul. Se amesteca toate ingredientele pana cand compozitia se omogenizeaza.
Daca nu sunteti siguri cat de sarat sau piperat este amestecul, se face o singura chiftea, se prajeste si dupa ce se raceste o gustam.
Chiftelele se prajesc in ulei incins ( trebuie sa fie acoperite de ulei).

Crema de zahar ars

Ingrediente:
500 ml lapte, 1 baton vanalie, 9 linguri de zahar, 4 oua, 2-3 linguri de rom.

Preparare:
Intr-un vas se pun: laptele, 4 linguri de zahar si vanilia. Vasul se pune pe foc si se fierbe cateva clocote. Separat, se pun ouale intr-un castron si se bat pana se amesteca bine galbenusul cu albusul dupa care se adauga laptele cald si se amesteca in continuare. Se ia o cratita, se pun 5 linguri de zahar si se aseaza pe foc pana se caramelizeaza zaharul, fara sa se inegreasca. Peste zaharul caramelizat se toarna compozitia pregatita mai sus si se baga in cuptor pentru 45 minute.
Se serveste rece cu rom.

joi, 1 decembrie 2011

Prajitura "turnata"cu mere



Inca o prajitura de care m-am indragostit si pe care am gasit-o pe blogul Laurei Sava. Eu am dublat cantitatile deoarece o fac intr-o tava de 25x30 cm
Ingrediente aluat:
4 oua, 18 linguri zahar, 18 linguri ulei, 18 linguri lapte, 24 linguri faina, 2 linguri praf de copt.
Ingrediente crema: 1,5 kg mere, zahar dupa gust, scortisoara.
Preparare:
Se amesteca ouale cu zaharul si cu uleiul. Se amesteca faina cu praful de copt si se pun peste amestecul precedent alternand cu laptele.
Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite.
Se dau merele pe razatoarea mare si se calesc cu zahar pana scade sucul pe care il lasa. Cand sunt calite se adauga un plic de scortisoara si se lasa sa se racoreasca.
Se unge tava cu unt si se presara cu faina. Se toarna jumatate din aluat si se baga pentru 10-12 minute la 180 grade C, in cuptorul preincalzit. Se scoate si se pune amestecul de mere calite si restul de aluat. Punem la copt pentru inca 40 de minute.
Dupa ce se raceste o taiem si o pudram cu zahar.

Prajitura cu visine





Prajitura cu visine este una dintre prajiturile pe care le savurezi cu placere in orice anotimp: vara, pentru ca e o prajitura racoroasa, dar si iarna, cand ai tendinta sa mananci mancaruri mai "grele" si vrei un desert mai "usor". Asa ca eu imi fac provizii de visine, pe care le tin la congelator curatate de samburi.
Ingrediente:
4 oua, 4 linguri de ulei, 1 cana cu faina, 1 cana cu zahar, 1 lingura cu praf de copt, 1 vard de cutit sare, 1 kg visine sau dupa gustul fiecaruia.
Preparare:
4 galbenusuri se amesteca bine cu 4 linguri de ulei si un praf de sare. 4 albusuri se bat bine pana devin o spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se simte zaharul cat mai putin.
Dam drumul la cuptor, la foc mic.
Se pun galbenusurile peste albusuri, amestecand cu telul in continuare sa se omogenizeze. Se adauga faina si praful de copt stins cu lamaie. Compozitia se toarna in tava unsa bine cu unt/margarina si tapetata cu faina sau puteti pune hartie de copt. Se aseaza visinele curatate de samburi cat mai apropiate unele de altele.
Eu inainte sa torn compozitia in tava, am amestecat cateva linguri cu cacao si le-am pus la final peste visine. A iesit mai colorata :)
Punem tava in cuptor pentru 35 de minute. Primele 20 de minute nu deschidem usa cuptorului.
Pofta buna!!!!

Negresa





Negresa este o prajitura foarte apreciata la noi in familie deoarece este plina de ciocolata, insiropata...mmmmm, deja mi s-a facut pofta de o bucatica :)

Ingrediente:
2 pahare de zahar, 3/4 pahar de lapte, 3 linguri de cacao, 200 g unt, 1 si 1/2 pahar faina, 5 oua, 2 plicuri de zahar vanilat, 1 plic praf de copt.

Preparare:
Punem laptele, zaharul si cele 3 linguri de cacao intr-o cratita pe foc, le amestecam pana incep sa fiarba. Se lasa compozitia pe foc sa fiarba amestecand pana devine ca o smantana subtire, apoi se da la rece ( eu nu o las decat cateva clocote). Untul se lasa la temperatura camerei si se freaca pana devine spumos. Cand crema este putin calduta ( atentie, nu trebuie nici fierbinte, dar nici lasata sa se raceasca de tot) se pastreaza un sfert intr-o cana ( pentru pus deasupra). In cealalta parte din crema de cacao calduta ( adica cele 3 sferturi) se adauga untul. Omogenizam cu un tel intreaga compozitie si o lasam sa se raceasca bine. Adaugam galbenusurile pe rand, dupa fiecare galbenus amestecam.
Este momentul sa dam drumul la cuptor, lasam focul la un nivel potrivit. Tot acum pregatim si tava pentru copt: fie punem hartie de copt, fie o ungem cu unt si presaram faina.
Batem albusurile spuma.
Dupa ce incorporam toate galbenusurile, adaugam faina cernuta bine si praful de copt ( amestecat in faina). Peste tot acest amestec adaugam albusurile batute spuma si amestecam cu grija de sus in jos. Turnam compozitia in tava pregatita mai inainte.
Introducem tava in cuptor si cand negresa se desprinde de pe marginile tavii, inseamna ca e gata. Eu programez cuptorul la 40 minute, dar am grija sa verific din cand in cand. Evit sa deschid usa cuptorului primele 20 de minute ca sa nu-mi compromit munca :)
Cand negresa este gata, se scoate pe un gratar sa se raceasca. La final punem deasupra siropul de ciocolata pe care l-am pastrat special. Putem adauga si ciocolata rasa ca sa sporim gustul de ciocolata.
Daca o vreti mai insiropata, mai puteti prepara sirop.

Pofta buna!!!!

Clatite



Ingrediente:
2-3 oua, 1 L lapte, aproximativ 300 g faina, 50 ml ulei, 15 ml esenta de rom, 2-3 plicuri de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie ( facultativ), 1 varf de cutit de sare.
Preparare:
Puneti intr-un bol ouale, sarea, 100 ml lapte, esenta de rom, zaharul vanilat, coaja de lamaie si bateti bine cu telul pentru omogenizare, apoi adaugati cate putin din compozitia de faina si amestecati energic ca sa nu apara cocoloase. Turnati si restul de lapte cate putin, amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia. Amestecul obtinut trebuie sa fie ca o smantana mai fluida. Astfel, daca obtineti o compozitie mai groasa o puteti subtia cu putin lapte. Invers, daca ati obtinut o compozitie prea fluida mai puteti adauga faina.
Nu adaugati zahar in compozitie deoarece se caramelizeaza repede si clatitele se vor lipi de tigaie.
Clatitele se vor coace intr-o tigaie teflonata, nu foarte inalta ca sa o putem manevra cu usurinta pe parcursul coacerii.
Asezati tigaia goala pe ochiul de aragaz, timp de 3-4 minute, la foc mediu. Puneti la indemana, intr-o cana, 2-4 linguri de ulei, in care tineti si o pensula. Ridicati tigaia de pe foc, ungeti-o repede cu putin ulei pe toata suprafata interioara si o reasezati cateva secunde pe foc.
Luati cu polonicul din compozitie si turnati in tigaia ridicata d epe foc, acoperind in strat subtire fundul tigaii, prin miscari d erotire circulara, inclinand-o, ca sa se repartizeze si sa curga compozitia pe toata suprafata ei.
Asezati tigaia pe foc pana ce compozitia se incheaga si se rumeneste pe margini.
Treceti cu o lopataica de lemn sau silicon de jur-imprejurul clatitei, desprinzand-o de tigaie. Intoarceti clatita pe partea cealalata.
Pastrati clatitele coapte acoperite, intr-o cratita potrivita ca marime, asezata deasupra unui alt vas in care este apa fierbinte.
Pentru umplutura puteti folosi diverse combinatii. Mie cel mai mult imi plac clatitele cu nutella/finetti, nuca si banana sau nutella/ finetti si zmeura :)